Helikopterpiloot worden, PPL(H) en CPL(H)2024-06-05T15:10:51+00:00

Kom naar onze infodagen!

Heeft u interesse in onze PPL-opleiding? Ontdek de wereld van het helikoptervliegen bij TORAN’s Academy tijdens onze infodagen.

Maak een keuze voor een voor- of namiddagsessie en geniet van een 40-minuten durende initiatievlucht onder leiding van een professionele instructeur waarbij u 20 minuten de helikopter zelf mag besturen!

Let your dreams take flight!

Meevliegen met een ervaren piloot is een onvergetelijke ervaring, maar stelt u zich eens voor dat u zelf aan het roer staat! Dankzij The Academy kan deze droom werkelijkheid worden.

Onze, door het bestuur der luchtvaart erkende opleiding, helpt u bij het behalen van uw vergunning als privé-helikopterpiloot, volledig conform de Europese reglementering. Zo zetten we samen met u de stap van droom naar realiteit, en begeleiden we u op de weg naar uw eigen avontuur in de lucht.

Waar wacht u nog op? Laat de droom van het vliegen niet langer een fantasie zijn en begin vandaag nog aan uw opleiding bij TORAN!

93% Slaagkans+27 jaar actief+300 gestarte opleidingen+250 afgewerkte opleidingen30.000 vlieguren op de teller8 gecertificeerde vlieginstructeurs16 helikopters ter beschikking

PPL(H): Private Pilot Licence

Met een PPL(H)-vliegvergunning (Private Pilot Licence Helicopter) opent u de deur naar internationaal vliegplezier. Deze vergunning maakt het mogelijk om met een helikopter, geregistreerd in het Europees luchtvaartregister, de wereld te verkennen. U kunt kostendelend vliegen voor niet-commerciële doeleinden en bent bevoegd om de types helikopters te besturen die vermeld staan op uw vergunning. Uw initiële vergunning wordt toegekend voor het type helikopter waarmee u uw opleiding en examen hebt voltooid.

Opleiding op maat

Bij TORAN staat uw opleiding centraal. We richten ons volledig op uw behoeften en beschikbaarheid. Om te beginnen moet u minimaal 16 jaar oud zijn (het brevet is te behalen vanaf 17 jaar) en een geneeskundig attest verkrijgen, waarvoor wij de nodige documenten en aanvragen verzorgen.

De totale kost voor deze unieke en persoonlijke opleiding bedraagt vanaf 28.375 euro, inclusief BTW. Het opleidingstraject bestaat uit zowel een theoretisch als een praktisch gedeelte, ontworpen om u volledig voor te bereiden op uw avontuur in de lucht.

Theorie

Uw theoretische opleiding begint met een stimulerende mix van praktijkervaring, zoals 5 uur vliegen, om inzicht en kennis te bevorderen. Deze theorie kunt u afronden binnen een periode van 3 tot 24 maanden, afhankelijk van uw eigen beschikbaarheid en voorkeuren.

Het theoretisch programma bestrijkt minimaal 100 uren en kan zowel klassikaal als via afstandsleren gevolgd worden. Onze klassikale opleidingen vinden plaats in kleine groepen, wat de efficiëntie en de camaraderie onder studenten ten goede komt.

De theorie omvat 9 vakken:

 • Meteo (meteorologie)
 • Vluchtbeginselen (Aerodynamica)
 • Luchtvaartreglementering
 • Navigatie
 • Algemene kennis van de helikopter
 • Radiocommunicatie
 • Operationele procedures
 • Vluchtplanning en prestaties
 • Menselijke prestaties en beperkingen

Praktijk

De praktijklessen vinden plaats in een Robinson R44 helikopter. Deze lessen worden individueel gepland met uw vlieginstructeur. Normaal gesproken duurt het afronden van zowel de praktische als de theoretische opleiding tussen de 6 en 24 maanden. Hoewel het minimale aantal vereiste vlieguren 45 is, wijst ervaring uit dat meer uren nodig zijn om goed voorbereid te zijn op het eindexamen. Dit is afhankelijk van de voortgang van elke student en varieert dus.

De praktijkopleiding kent verschillende fasen:

 • Basis hantering van het toestel
 • Opbouwen ervaring tot eerste solovlucht
 • Cross country & navigatie vluchten
 • Geavanceerde manoeuvres & noodprocedures

Uw poort naar de luchtvaart

TORAN biedt een volledige helikopterpilootopleiding tot privaat piloot PPL(H) op de R44, inclusief aanvullende opleidingen zoals Type Ratings en Night Rating. De opleiding, zowel praktijk als theorie, vindt plaats op diverse locaties zoals Knokke (EBKW), Wevelgem (EBKT), Antwerpen-Kiel (EBAK en EBAW) en Sint-Truiden (EBST).

Als erkende DTO (Declared Training Organization) 102 voldoet TORAN aan de strenge eisen van de Europese wetgeving EASA. Dit waarborgt een hoogwaardige en conform de regels verlopende opleiding.

Piloten met een EASA PPL(H) mogen zowel in binnen- als buitenland vliegen met in Europa geregistreerde helikopters. Deze licentie is ideaal voor degenen die vliegen als een passie zien en niet als beroep. U kunt vliegen in goede weersomstandigheden (VMC – Visual Meteo Conditions), met of zonder passagiers. Denk aan een trip naar het buitenland, snelle zakelijke verplaatsingen, of zelfs landen bij uw thuis.

Voor degenen die de ambitie hebben om als beroepspiloot te werken, is er de EASA CPL(H). Met deze licentie mogen piloten passagiers vervoeren tegen betaling. Deze piloten kunnen in dienst treden bij bedrijven die goedgekeurd zijn door een Europees Luchtvaartbestuur, zoals het Directoraat Generaal Luchtvaart (DGLV) in België, ook bekend als de Belgian Civil Aviation Authority (BCAA). Zo opent TORAN de deur naar een professionele carrière in de luchtvaart.

CPL(H): Commercial Pilot Licence

Naast de PPL(H) biedt TORAN ook een CPL(H) aan, oftewel de Commercial Pilot Licence (Helicopter). Met deze vergunning treedt u toe tot de wereld van professionele piloten, waarbij u bevoegd bent om passagiers tegen betaling te vervoeren.

Voor degenen die de PPL-vergunning al bezitten en ten minste 155 vlieguren (waarvan 50 als Pilot in Command) hebben, is de CPL-opleiding de volgende stap. Deze opleiding is gericht op het verfijnen van uw vliegvaardigheden en het verhogen van uw airmanship, de essentiële kwaliteiten van een professionele piloot.

De CPL-opleiding omvat 250 uur aan theoretische lessen, een combinatie van zelfstudie en klassikaal onderwijs, en 30 tot 35 uur praktijkvliegen. Dit intensieve traject is ontworpen om uw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen en u voor te bereiden op een carrière als commercieel helikopterpiloot.

 • Initiatievlucht

  Vanaf  495,00
  Word piloot voor een dag met de initiatievlucht van TORAN. Leer de basis van het helikoptervliegen in een half uur grondinstructie, gevolgd door een praktische vliegsessie met dubbele besturing, voor een onvergetelijke ervaring. Kiest u voor de 60 minuten vlucht, dan combineren we 30 minuten initiatie met 30 minuten sightseeing, een perfecte mix van leren en ontspannen.
 • Ervaar vliegen met TORAN's Academy! Ontdek onze PPL(H) helikopterpilootopleiding en neem deel aan onze initiatievluchten. Krijg praktijkervaring met een helikoptervlucht op locaties zoals Kortrijk en Antwerpen. Begin met een grondige briefing gevolgd door een 40-minuten durende vlucht, waarin u zelf 20 minuten stuurt, voor € 295. Schrijf je in voor een unieke helikoptervlucht bij TORAN's Academy!

Interesse in de opleiding?

Laat hier uw gegevens na en dan nemen wij contact met u op.

  Title

  Go to Top